Een tentoonstelling van Frank Liefooghe is een speciale beleving, voor mij althans; dat komt deels door nostalgie en deels door jeugdherinneringen, wat in feit hetzelfde is.

Maar dit alles gaat terug naar de jaren 60 in Gent: jazzkelder Agora onder het Caermenklooster – in het Pand huurde ik, net als F. Liefooghe, een kamer –  , de Shamrock, Roland and the Bluesworkshop, Lazy River jazzclub enz.

Gent was, in vergelijking met nu, een min of meer dode stad waar de jongeren, de beat generation, probeerden leven in de brouwerij te brengen. Mei 68, de Provo’s van A’dam en de hippies zouden later de wereld doen daveren, maar toch: Like a bird on the wire, like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free

Zoals in de Fanfare van Honger en Dorst: We hebben dan zelf de fanfare ontbonden
We hebben als iedereen de prijs zwaar betaald, De prijs voor de vrijheid in ruil voor wat centen, Een baan bij de bank, een auto, een kind

Frank en ik zijn elk onze eigen weg gegaan, hij de globetrotter, ik met huis tuin en kinderen. Maar toch ben ik hem nooit uit het oog verloren, vanop afstand volgde ik zijn “Vredesprojecten” :

De muur van Berlijn, het rode plein in Moskou, van Ierland tot Afrika, was de vredesapostel actief. Met zijn project Square of Equality (tenten) reisde hij naar heel wat landen: het was te zien van Rusland tot Ecuador en van Zambia tot Australië, in 49 landen manifesteerde hij zich met de meest uiteenlopende artistieke projecten.

In 2010 ontvangt hij ook nog de Louis Paul Boonprijs, toegekend door de vereniging Honest Arts Movement (HAM), voor kunstenaars die hun ‘binding met de mens’ tot uitdrukking brengen in hun werk. De jury looft het werk van Liefooghe omwille van de sociale dimensie en de uitingen rond de vredesproblematiek.

Als geëngageerde kunstenaar besluit hij deze keer het probleem rond de klimaatverandering en de stijgende afvalberg weer te geven in een tentoonstelling. Dat doet hij door vuilniszakken te beschilderen. Dus terug een “evenement” dat het midden houdt tussen kunsttentoonstelling en “klimaat & vervuilingsproject”.  Ik hoor nu al de kniesoren vragen of dit wel kunst is; maar het zijn zeurpieten en daarop hoeft niet te worden gereageerd. De witte vuilniszakken zijn voorzien van prachtige tekeningen en wat mij betreft, hadden onze Gentse edielen beter gekozen voor deze mooie vuilniszakken in de plaats van twee poutrels te plaatsen op de Korenmarkt. Kunstwerken van een Gentse kunstenaar, in zwart wit, de kleuren van Gent; dit zou pas echt kunst in de stad zijn!

Wat de pret niet kan bederven: de tentoonstelling is gratis. Nieuwjaars uitstap !

 

Wat zegt Zebrastraat

Zebrastraat 32/001 – 9000 Gent

Van woensdag tot zondag 14:00 – 18:00 uur

 

Een tentoonstelling omtrent milieu, natuur en afval – problemen en oplossingen.

De tentoonstelling wordt ingekleurd met foto’s en filmpjes:

Lazara Rosell Albear (CU), Neil Pharazyn (NZ), Liviu (RO), Prof. Godin Eshell (US), Mingyue Zhang (CN), Eric Verdaasdonck (PH), Andrea Krupova (CZ), Malene Heerup (DK), Louis De Cordier (FI / BE), Herbert Evrard (BE), Olga Lombaers (BE), Michèle Pieters (BE), Stijn Lambert (BE), Freddy Staelens (IN), Ehsan (IR), Eddy Ekete (BF / FR), Vincent Doumayrou (FR), Alda Snopek (BE), e.a.